NOWOTWÓR!!... NIE TAKI STRASZNY !!!!
Jesteśmy tym co jemy,
dlatego warto sięgnąć po takie produkty, które odżywiają, wzmacniają i chronią
każdą komórkę naszego organizmu oraz zapobiegają jej groźnym modyfikacjom.
Ponad 62 lata temu Dr Johnna Budwig, niemiecki naukowiec,
sześciokrotnie nominowanym do Nagrody Nobla. Posiadający dwa doktoraty, jeden z
medycyny i jeden z chemii farmaceutycznej. Biochemik, fizyk i psycholog
dokonała odkrycia dzięki któremu wyleczyła 90% osób chorych na nowotwory
złośliwe, którym chemioterapia ani radioterapia nie dawały żadnych szans. Dokonała
rzeczy niezwykłych, pracując nad poszerzeniem odkrycia profesora Otto Warburga dotyczącego mechanizmu oddychania komórkowego,
za który w 1926r. otrzymał Nagrodę Nobla.
W tamtych czasach już stało się jasne, że bezpośrednią przyczyną
tworzenia się komórek nowotworowych oraz ich rozwoju jest zbyt wysokie zakwaszenie
organizmu, co oznacza że pH (potencjał
wodorowy) utrzymuje się poniżej normy (PH >7,36). Oraz że komórki
nowotworowe potrafią żyć bez tlenu, gdzie wszystkie zdrowe komórki bezwzględnie
go wymagają (proces oddychania komórkowego). Rozpoczęto badania w celu
uaktywniania enzymów oddechowych komórek rakowych. W 1911r. Torsten Thunberg
rozpoznał jeden z aktywatorów enzymu oddechowego mianowicie: grupy tiolowe
(zawierające cysteinę) występują w chudym twarogu, jednak to było za mało
ciągle brakowało drugiego istotnego biokatalizatora, bez którego enzym
oddechowy komórki nie chciał się aktywować.
„Wszystkie problemy medycyny zakończą się w
momencie znalezienia drugiego partnera dla grup tiolowych w systemie oddechowym
komórki”. -Torsten Thunberg
Dr Budwing
odnalazła brakującego „partnera” dla tych grup, badając tysiące próbek krwi
stwierdziła, że po podaniu Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT)
z oleju lnianego wraz z twarogiem chudym (który zawiera cysteinę) do diety
pacjentów poprawia dotlenienie komórek poprzez usprawnienie błon komórkowych. Takie
działanie powoduje osłabienie komórek nowotworowych i cofnięcie się choroby.
Dietoterapia
nowotworowa dr. Budwing jest bardzo zbliżona do diety śródziemnomorskiej. Jest
to dieta bogata w antyoksydanty i kwasy omega-3. Dieta nakłania do zmiany
przyzwyczajeń żywieniowych i wybierania
jak najmniej przetwarzanych produktów.
W CZYM TKWI SEKRET DIETY !!!
Podstawą w
diecie jest olej lniany wysokolinolenowy z wysoką zawartością kwasu linelowego,
tłoczony na zimno. Ze względu na sposób tłoczenia Dr Budwing uznała wyższość oleju
lnianego nad tranem rybim, ponieważ tran jest produkowany w wysokich
temperaturach, które niszczą cenne kwasy Omega-3. Na rynku jest wiele olejów
lnianych, które nie spełniają warunków diety dr Budwing ze względu na stężenie
linolenowe poniżej 10%, tłoczone na gorąco lub pozyskiwane za pomocą różnych
środków chemicznych i konserwantów.
Charakterystycznym
elementem diety jest to, że w pierwszym etapie jej stosowania (od kilku tygodni
do kilku miesięcy) jedynym zalecanym źródłem tłuszczu jest olej lniany
nieoczyszczony oraz ryby. Inne tłuszcze zwłaszcza zwierzęce są zakazane.
Wszystko w celu nasycenia tkanek organizmu kwasami Omega-3, uzupełnienia ich
niedoborów w trakcie choroby. Osobom przyjmującym duże ilości oleju lnianego
(6-8 łyżek stołowych dziennie) zaleca się miksować olej z chudym twarogiem i
spożywać w postaci pasty by ułatwić wchłanianie oleju. Przyjmowanie dużych
dawek oleju kontynuuje się do czasu poprawy stanu zdrowia, nie dłużej jednak
niż kilka miesięcy. Po tym czasie intensywnego stosowania oleju lnianego
zmniejsza się dawkę na profilaktyczną ( do 2 łyżek stołowych dziennie). Można
wówczas jeść inne oleje tłoczone na zimno.
Niezwykle
ważne jest aby olej lniany w początkowej fazie stosowana diety wprowadzić w
zamian wszystkich innych tłuszczy, a zwłaszcza w zamian miażdżycrodnych
tłuszczy zwierzęcych (smalec, masło, margarynę itp.) dlatego też twaróg i
jogurt używane do sporządzenia pasty powinny być jak najbardziej odłuszczone.
Nie należy do swojej dotychczasowej, tradycyjnej diety dodawać pasty, gdyż
dostarczamy wówczas organizmowi zbyt dużo tłuszczu. Spośród tłuszczów dostarczanych
z dietą w pierwszej kolejności organizm będzie wykorzystywał te najlepsze i
najużyteczniejsze, czyli NNKT z oleju lnianego. Pozostałą nadwyżkę ilości
tłuszczów organizm zamagazynuje w postaci tkanki tłuszczowej. A w konsekwencji
tycie.
Pasta jest
jednym z elementów diety. Pozostałe produkty diety (ich rodzaje i ilość) są
takie jak w standardowej, zdrowej diecie: warzywa, produkty zbożowe, białko,
owoce, antyoksydanty.
Prostota działania diety Dr Budwing stała się wielkim problemem na drodze
do oficjalnego usankcjonowania. W protokole Dr Budwing napisała:
„Mam skuteczną odpowiedź na raka,
ale amerykańscy lekarze nie chcą mnie słuchać. Przyjeżdżają tu i obserwują
moje metody i są pod wrażeniem. Następnie składają mi specjalną ofertę,
aby mogli tą wiedzę zabrać do domu, opatentować i zarabiać dużo pieniędzy, a ja
nie chcę się na to zgodzić. Jestem, więc sekowana w każdym kraju” – Dr
Johanna Budwing
Proste, alternatywne metody leczenia nowotworów, bez toksycznych
składników, wyniszczających chemioterapii i radioterapii istnieją. Mogą pomóc
dziesiątkom tysięcy ludzi wyzdrowieć zdecydowanie niższym kosztem i cieszyć się
życiem przez kolejne długie lata. Niestety utrzymuje się taką a nie inną
postawę wobec tego odkrycia, ponieważ rak jest najbardziej opłacalną chorobą w
historii medycyny, to interes życia dla firm farmaceutycznych. Zdaję sobie
sprawę, że to mocne i kontrowersyjne słowa, jako dietetyk doszłam do wniosku,
że dziś już nie wystarczy, aby po prostu doradzać ludziom, by unikali
szkodliwych tłuszczów i konserwantów chemicznych w żywności. Zamiast tego
doradzam im, by trzymali się tak blisko natury jak to tylko możliwe, przy
wyborze tłuszczów, owoców, warzyw i zbóż.
x
Komentarze
Prześlij komentarz