NOWOTWÓR!!... NIE TAKI STRASZNY !!!!


Jesteśmy tym co jemy, dlatego warto sięgnąć po takie produkty, które odżywiają, wzmacniają i chronią każdą komórkę naszego organizmu oraz zapobiegają jej groźnym modyfikacjom.


Ponad 62 lata temu Dr Johnna Budwig, niemiecki naukowiec, sześciokrotnie nominowanym do Nagrody Nobla. Posiadający dwa doktoraty, jeden z medycyny i jeden z chemii farmaceutycznej. Biochemik, fizyk i psycholog dokonała odkrycia dzięki któremu wyleczyła 90% osób chorych na nowotwory złośliwe, którym chemioterapia ani radioterapia nie dawały żadnych szans. Dokonała rzeczy niezwykłych, pracując nad poszerzeniem odkrycia profesora Otto Warburga  dotyczącego mechanizmu oddychania komórkowego, za który w 1926r. otrzymał Nagrodę Nobla.
W tamtych czasach już stało się jasne, że bezpośrednią przyczyną tworzenia się komórek nowotworowych oraz ich rozwoju jest zbyt wysokie zakwaszenie organizmu, co oznacza że pH (potencjał  wodorowy) utrzymuje się poniżej normy (PH >7,36). Oraz że komórki nowotworowe potrafią żyć bez tlenu, gdzie wszystkie zdrowe komórki bezwzględnie go wymagają (proces oddychania komórkowego). Rozpoczęto badania w celu uaktywniania enzymów oddechowych komórek rakowych. W 1911r. Torsten Thunberg rozpoznał jeden z aktywatorów enzymu oddechowego mianowicie: grupy tiolowe (zawierające cysteinę) występują w chudym twarogu, jednak to było za mało ciągle brakowało drugiego istotnego biokatalizatora, bez którego enzym oddechowy komórki nie chciał się aktywować.

„Wszystkie problemy medycyny zakończą się w momencie znalezienia drugiego partnera dla grup tiolowych w systemie oddechowym komórki”. -Torsten Thunberg

Dr Budwing odnalazła brakującego „partnera” dla tych grup, badając tysiące próbek krwi stwierdziła, że po podaniu Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) z oleju lnianego wraz z twarogiem chudym (który zawiera cysteinę) do diety pacjentów poprawia dotlenienie komórek poprzez usprawnienie błon komórkowych. Takie działanie powoduje osłabienie komórek nowotworowych i cofnięcie się choroby.
Dietoterapia nowotworowa dr. Budwing jest bardzo zbliżona do diety śródziemnomorskiej. Jest to dieta bogata w antyoksydanty i kwasy omega-3. Dieta nakłania do zmiany przyzwyczajeń  żywieniowych i wybierania jak najmniej przetwarzanych produktów.
W CZYM TKWI SEKRET DIETY !!!
Podstawą w diecie jest olej lniany wysokolinolenowy z wysoką zawartością kwasu linelowego, tłoczony na zimno. Ze względu na sposób tłoczenia Dr Budwing uznała wyższość oleju lnianego nad tranem rybim, ponieważ tran jest produkowany w wysokich temperaturach, które niszczą cenne kwasy Omega-3. Na rynku jest wiele olejów lnianych, które nie spełniają warunków diety dr Budwing ze względu na stężenie linolenowe poniżej 10%, tłoczone na gorąco lub pozyskiwane za pomocą różnych środków chemicznych i konserwantów.
Charakterystycznym elementem diety jest to, że w pierwszym etapie jej stosowania (od kilku tygodni do kilku miesięcy) jedynym zalecanym źródłem tłuszczu jest olej lniany nieoczyszczony oraz ryby. Inne tłuszcze zwłaszcza zwierzęce są zakazane. Wszystko w celu nasycenia tkanek organizmu kwasami Omega-3, uzupełnienia ich niedoborów w trakcie choroby. Osobom przyjmującym duże ilości oleju lnianego (6-8 łyżek stołowych dziennie) zaleca się miksować olej z chudym twarogiem i spożywać w postaci pasty by ułatwić wchłanianie oleju. Przyjmowanie dużych dawek oleju kontynuuje się do czasu poprawy stanu zdrowia, nie dłużej jednak niż kilka miesięcy. Po tym czasie intensywnego stosowania oleju lnianego zmniejsza się dawkę na profilaktyczną ( do 2 łyżek stołowych dziennie). Można wówczas jeść inne oleje tłoczone na zimno.
Niezwykle ważne jest aby olej lniany w początkowej fazie stosowana diety wprowadzić w zamian wszystkich innych tłuszczy, a zwłaszcza w zamian miażdżycrodnych tłuszczy zwierzęcych (smalec, masło, margarynę itp.) dlatego też twaróg i jogurt używane do sporządzenia pasty powinny być jak najbardziej odłuszczone. Nie należy do swojej dotychczasowej, tradycyjnej diety dodawać pasty, gdyż dostarczamy wówczas organizmowi zbyt dużo tłuszczu. Spośród tłuszczów dostarczanych z dietą w pierwszej kolejności organizm będzie wykorzystywał te najlepsze i najużyteczniejsze, czyli NNKT z oleju lnianego. Pozostałą nadwyżkę ilości tłuszczów organizm zamagazynuje w postaci tkanki tłuszczowej. A w konsekwencji tycie.
Pasta jest jednym z elementów diety. Pozostałe produkty diety (ich rodzaje i ilość) są takie jak w standardowej, zdrowej diecie: warzywa, produkty zbożowe, białko, owoce, antyoksydanty.

Prostota działania diety Dr Budwing stała się wielkim problemem na drodze do oficjalnego usankcjonowania. W protokole Dr Budwing napisała:

Mam skuteczną odpowiedź na raka, ale amerykańscy lekarze nie chcą mnie słuchać. Przyjeżdżają tu i obserwują moje metody i są pod wrażeniem. Następnie składają mi specjalną ofertę, aby mogli tą wiedzę zabrać do domu, opatentować i zarabiać dużo pieniędzy, a ja nie chcę się na to zgodzić. Jestem, więc sekowana w każdym kraju” – Dr Johanna Budwing

Proste, alternatywne metody leczenia nowotworów, bez toksycznych składników, wyniszczających chemioterapii i radioterapii istnieją. Mogą pomóc dziesiątkom tysięcy ludzi wyzdrowieć zdecydowanie niższym kosztem i cieszyć się życiem przez kolejne długie lata. Niestety utrzymuje się taką a nie inną postawę wobec tego odkrycia, ponieważ rak jest najbardziej opłacalną chorobą w historii medycyny, to interes życia dla firm farmaceutycznych. Zdaję sobie sprawę, że to mocne i kontrowersyjne słowa, jako dietetyk doszłam do wniosku, że dziś już nie wystarczy, aby po prostu doradzać ludziom, by unikali szkodliwych tłuszczów i konserwantów chemicznych w żywności. Zamiast tego doradzam im, by trzymali się tak blisko natury jak to tylko możliwe, przy wyborze tłuszczów, owoców, warzyw i zbóż.


x

Komentarze

Popularne posty