Zalety kiszonej kapusty ...
Kiszona kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, K, A i E, posiada również w swym składzie sole mineralne - wapń, magnez, żelazo i potas. kapusta odświeża umysł i łagodzi stres. Wzmacnia kości oraz mięśnie (zwłaszcza mięsień sercowy).
Kapusta kiszona powstaje w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii, tj. Leuconostoc, Lactobacillus i Pediococcus, po uprzednim zespoleniu. Cechuje ją długa trwałość i silny kwaśny smak, który powstaje z obecnością kwasu mlekowego.
Jedzenie przynajmniej raz w tygodniu kapusty kiszonej (najlepiej w postaci surowej) znacznie obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego. Ze względu na niskie pH kiszonki, nie powinny spożywać jej osoby o wrażliwych żołądkach.
Kapusta kiszona powstaje w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii, tj. Leuconostoc, Lactobacillus i Pediococcus, po uprzednim zespoleniu. Cechuje ją długa trwałość i silny kwaśny smak, który powstaje z obecnością kwasu mlekowego.
Jedzenie przynajmniej raz w tygodniu kapusty kiszonej (najlepiej w postaci surowej) znacznie obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego. Ze względu na niskie pH kiszonki, nie powinny spożywać jej osoby o wrażliwych żołądkach.
Komentarze
Prześlij komentarz