Ksylitol zamiast cukru ...

Ksylitol to nic innego jak słodki organiczny związek chemiczny. Syntetyczna substancja słodząca na bazie roślinnej. Najczęściej uzyskuje się go z drzewa brzozy.



Stosowany jest w przemyśle spożywczym do słodzenia jako dodatek do żywności E 967. Jest on bezpieczny dla zdrowia, jednak nadmiar może działać przeczyszczająco. Odradza się dzienne spożycie przekraczające 50 g. Spożywany powinien być od 3 roku życia. Posiada wielokrotnie niższy indeks glikemiczny (IG:8) niż glukoza czy sacharoza. Warty zauważenia i zastosowania przez diabetyków.

Wpływa na wzmocnienie odporności organizmu, ponieważ ma działanie bakteriobójcze. Zalecany w profilaktyce osteoporozy, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia. Pomaga w leczeniu zakażenia jamy ustnej drożdżowcami z grupy Candida. :)


Komentarze

Popularne posty